ONS VERHAAL

JO – EL = Joels

Inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden begonnen wij aan onze eerste tafels, een leuke hobby voor naast ons werk en studie’s. Wat een lol hadden wij hierin ende resultaten waren gelijk al verbluffend. Elke was nog student Ergotherapie en Jolanda werkte als zelfstandig Accountmanager.

We hadden van een kennis een tafel gekregen en via een verkoopsite kochten we er nog een tafeltje bij zodat we beide wat te doen zouden hebben. Eenmaal toen we onze eerste tafels beide hadden geschuurd onder de carport van ons toenmalige huis in Renkum zijn we samen wat kleuren gaan uitkiezen bij de plaatselijke bouwmarkt waarvan wij dachten dat wel erg mooi zouden zijn.

Onderstel in de grondverf, weer opschuren nog een laagje grondverf en toen een aantal keer lakken zodat het mooi gedekt en duurzaam zou zijn, beits lagen erop en klaar! We plaatsten foto’s op Facebook van onze trotse resultaten en wat een leuke reacties kregen wij. Iemand vroeg aan ons of de meubels te koop waren. Op dat moment dachten wij, tja waarom niet. We vonden het leuk om te doen en van de centen kunnen we gewoon weer ‘ opnieuw beginnen, we kochten er dit keer gewoon wat andere meubels van! Zo gezegd en zo gedaan, na een aantal weken ontstond er een sneeuwbal effect, veel mensen wilde onze gerestylede meubels kopen.  

Na uren schuren onder onze carport gaf een buurvrouw aan al het stof op o.a. haar auto toch niet zo fijn te vinden en ook wij hadden door dat de verf voor onze mooie hard houten vloer en onze keuken niet zo’n succes was, want knoeien doe je al gauw!

Wij gingen bijna dagelijks naar de plaatselijke supermarkt in ons dorp en daartegenover stond een pracht pand al een geruime tijd leeg, we maakte dan ook weleens grapjes tegen elkaar hoe mooi het zou het zijn om ‘daar’ iets te beginnen. We lachten dan naar elkaar en gingen naar huis. Beide dachten wij dat dit ‘te hoog’ gegrepen voor ons zou zijn, maar ja.. wie niet waagt wie niet wint.
We hebben toch een afspraak gemaakt met de eigenaar van het pand, een portfolio gemaakt en hebben er een hele mooi deal uitgehaald! Wat waren wij trots, onze eigen winkel.

In de winkel hadden we een mooie en grote etalage.  Deze werd ingericht met onze meubels die al klaar waren. De hele dag door kwamen er nieuwsgierige buurtbewoners kijken naar de nieuwe winkel. We kregen veel leuke reacties van hen en er kwamen steedsmeer klanten. We zijn ons assortiment gaan uitbreiden. Henk, de vader van Elke, begon met het maken van houten lampen, grote staande lampen van oude gebinten van wel 200 jaar oud en kerstbomen. We maakte kransen, steigerhouten borden met lichtjes en kochten allerlei prularia in om wat meer te kunnen aanbieden aan de klanten,  een succes.

Al gauw werd de winkel ‘te klein’. We hadden meer werkplek nodig om meubels te kunnen opslaan, schuren, verven , maken, monteren etc.  In de winkel stond alles al ‘klaar’ schoon en blinkend om meegenomen te worden, dit ging niet meer samen in een ruimte.
Inmiddels was Elke afgestudeerd en Jolanda twijfelde met het stoppen van haar baan, want Joels eiste alle aandacht op. Er moesten keuzes gemaakt worden.

Met toeval kwamen we erachter dat er een enorme werkloods te huur stond op het industrieterrein in Renkum. Gaan we dat ‘erbij’ huren? ’’ Is dat welverstandig’’ We hebben de voor- en nadelen met elkaar afgewogen en hakte de knoopdoor. We stopte al ons spaargeld in deze nieuwe loods. De  borg, huur en tevens een redelijke investering in de restyling van het pand. Voor ons had er een auto garage ingezeten, deze hadden hem niet zo netjes achter gelaten. Elke is een opleiding interieuradvies en een thuis cursus binnenhuis architectuur gaan volgen, Jolanda is een cursus meubel maken gaan volgen en beide hebben we verschillende workshops gevolgd van onder andere verschillende verf technieken , om ons vakmanschap te verscherpen. Het zelf schuren van de meubels vergde erg veel tijd, het bleek niet meer rendabel. Op dat moment  zijn we een samenwerking aangegaan met eenzandstraal bedrijf om eens in de week verschillende meubels te laten ophalen en bezorgen zodat we minder hoefde te schuren. We werden benaderd door een docentvan het Pantarijn in Wageningen met de vraag of wij een leerbedrijf wilde worden, al gauw hadden we verschillende jongens die stage bij ons liepen en welke wij op weg hebben kunnen helpen naar het afronden van opleiding.

We woonde op dat moment in Heteren. We hadden ook nog een huis in Renkum maar daar waren we minder graag. Het huis in Heteren was namelijk écht een paleisje. We reden elke dag van huis, naar werkloods en winkel. Soms maakte we dit rondje een paar keer per dag. Het werd tijd-technisch lastig. Wat een luxe probleem lachten we naar elkaar! In december 2015 werden wij door een kennis geattendeerd op een prachtige woonboerderij in Weurt, met een werkloods eraan, vrijstaand, zo zou niemand last hebben van geluidsoverlast van de verschillende machines. We belde voor informatie en of wij een bezichtiging mochten doen. Dit kon de dag erna al. Eenmaal op het doorgegeven adres zagen wij inderdaad een prachtig grote woonboerderij met loods en weiland. Er liepen wat ezels en lama’s. We voelde ons direct thuis! Dit zou wel te mooi voor woorden zijn, als wij hier kunnen gaan wonen.

Het was gelukt! Een eigen bedrijf aan huis! We zijn altijd onszelf gebleven en hebben eerlijk gekeken naar onze capaciteiten en kapitaal. We hebben de winkel en de werkloods ingeruild voor deze prachtige boerderij en begonnen te werken aan huis. Inmiddels strekt onze klantenkring niet meer alleen in Nederland maar door de gehele Benelux. Wij werken nog steeds elke dag met ontzettend veel plezier en liefde aan de meubels maar vooral met elkaar.

Wat is de tijd snel verstreken want inmiddels huren we geen pand meer maar hebben we ons eigen droomhuis gekocht in Ewijk.
Meubels spuiten we nog mondjesmaat want inmiddels hebben wij ons verdiept en gericht op het spuiten van keukens, en nu zo’n 1500 keukens verder kunnen we best zeggen; Hey, wat hebben wij mooie keuzes gemaakt en zijn we best een beetje trots op elkaar.